Kto nie kocha słodyczy! Na półkach sklepowych znajdziemy całą masę najrozmaitszych łakoci – od słodkich landrynek przez kwaśne żelki do miętowych dropsów. Każdy łasuch znajdzie coś dla siebie, jednak z biegiem lat w Polsce wytworzył się kanon najpopularniejszych łakoci, którymi najchętniej się zajadamy.
Cukierki występują w różnych często zaskakujących formach. Wybraliśmy dla was najważniejszą i najpyszniejszą trójkę!
Landrynki
Są to twarde cukierki wykonane wyrabiane z jednorodnej masy, które służą do ssania lub rozgryzania, przezroczyste, jednak o najrozmaitszym zabarwieniu. Landrynki znajdziemy w różnych smakach, głównie owocowych. Sama nazwa pochodzi od nazwiska Fiodora Matwiejewicza Łandrina, który był założycielem i właścicielem fabryki słodyczy założonej w 1848 roku w Petersburgu
Krówki
Krówka to niewątpliwe najpopularniejszy polski cukierek. Przysmak ten wytwarza się z masy krówkowej. Składa się ona z mleka, cukru i masła. Tak przyrządzoną całość miesza się i gotuje, a gotową masę wylewa się na stół i studzi. Po paru dniach dojrzewania masa jest odpowiednio krojona i pakowana w papierek z wizerunkiem krówki – stąd właśnie wzięła się nazwa. Świeża i dobra krówka powinna się ciągnąć w całości, jednak z upływem czasu cukier się krystalizuje a sam cukierek kruszeje od zewnątrz. Historia uwielbianych przez nas krówek sięga początków XX w. kiedy Feliks Pomorski nauczył się je wytwarzać u swojego wuja w Żytomierzu a w latach 20-ych XX w. w Poznaniu ruszył z produkcją na skalę przemysłową. Po II wojnie światowej, wznowił produkcję w podwarszawskim Milanówku a po nacjonalizacji Pomorski przeniósł manufakturę do przydomowego ogrodu. To słodkie i oryginalne przedsiębiorstwo istnieje do dziś!
Michałki
Chodzi o czekoladowe cukierki wytwarzane przez różne zakłady cukiernicze w Polsce. Michałki posiadają charakterystyczny prostopadłościenny kształt i są wypełnione orzechowo-kakaowym nadzieniem z niewielkimi, chrupiącymi fragmentami orzeszków ziemnych a po wierzchu oblane są pyszną czekoladą.