Kilka ciekawostek na temat dębowych beczek

Kilka ciekawostek na temat dębowych beczek

Przechowywanie wina w dębowych beczkach, dodaje trunkowi złożoności, smaku i długowieczności. Intensywność i zakres smaków, które dąb nadaje winu, zależy od tego, skąd pochodzi drzewo używane do produkcji beczek, wieku beczki, wielkości beczki oraz czasu leżakowania wina.

Dąb używany do produkcji beczek pochodzi najczęściej z Francji, Stanów Zjednoczonych i Europy Wschodniej. Francuskie beczki są uważane za najlepsze, zwłaszcza te z lasów Allier i Tronçais. Wykorzystywane drzewa mają od 80 do 200 lat. Drzewo liczące 100 lat może dostarczyć materiału na zaledwie dwie beczki!

Większość najbardziej prestiżowych win na świecie spędza trochę czasu w beczkach. Najlepsi producenci używają głównie beczek z francuskiego dębu. Podczas, gdy w Hiszpanii amerykańskie beczki są tradycyjnie używane w Rioja, ponieważ są one uważane za najlepiej dostosowane do winogron Tempranillo.

Normalna pojemność dębowej beczki wynosi 225 litrów. Takie beczki używane są tradycyjnie np. w Bordeaux i Burgundii. Istnieją inne, większe rozmiary, ale jest to preferowany rozmiar dla win lepszej jakości. Duże beczki, takie jak Foudre w Niemczech, mają po 1000 litrów i nie nadają winom jednak tak wielu smaków i aromatów.

Kiedy skosztujesz wina, które ma aromat świeżo upieczonego chleba, przypraw, wanilii, dymu, kawy i czekolady, intensywność tych aromatów będzie zależała od tego, jak bardzo beczka została „opieczona” nad ogniem. Proces ten polega na tym, że beczka umieszczana jest nad otwartym ogniem z wiórów drzewnych. Ciepło z ognia pozwala również bednarzom łagodnie wyginać drewniane klepki, jednocześnie stopniowo uwalniając słodkie i pikantne esencje aromatyczne. Wszystkie te aromaty i smaki zostaną przekazane winu. Każdy domowy winiarz powinien zaopatrzyć się w beczki do przechowywania wina. Można je dziś z łatwością kupić np. w sklepie online Alembik.eu na stronie https://alembik.eu/213-beczki-debowe-na-wino.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.